Fleksibla līderība: kāpēc un kā

-
Tu esi vadītājs mainīgā biznesa pasaulē, kurai Tev ir nepārtraukti jāpielāgojas. No Tevis tiek pieprasīts radīt jaunus risinājumus un tajā pat laikā motivēt un iedvesmot komandu. Traki, biedējoši un nogurdinoši, ne tā?
Kā būtu, ja tu ar šo izaicinājumu tiktu galā spēlējoties un tajā pašā laikā paliktu fokusēts, bet relaksēts?
“MAINIES! ĀRĀ IR VUCA PASAULE!”

Ja Tu esi komandas vai uzņēmuma vadītājs, visticamāk šis teikums Tev skan biedējoši un pat nepatīkami. Vai tā ir? Ļauj sabiezināt krāsas jau pašā sākumā. Ne tikai ārā ir VUCA pasaule. Tā ir arī iekšā. Tavā ofisā, Tavā uzņēmumā, Tavā komandā.

VUCA pasaule ir apzīmējums, kurš pirmo reizi tika lietots militārajā jomā aukstā kara laikā un atgriezās 11.septembra notikumu sakarā. VUCA pasaule jēdziens apzīmē:  nepastāvīgs (V=volatility), neskaidrs (U=uncertain), daudzslāņains (C=complex) un neviennozīmīgs (A=ambiguous).

Jau kopš 2016.gada biznesa pasaule ir ar pārliecību atgriezusies pie šī apzīmējuma un 2020. gada sākums it kā ķirsītis uz kūkas. Nevienam nav šaubu, ka VUCA pasaules teorija ir šodienas realitāte un jo īpaši biznesa kontekstā.

Jau 2017.gadā Forbes raksta, ka “uzņēmējdarbība nedarbojas kā parasti. Līderiem savā lēmumu pieņemšanas vidē jātiek galā ar pieaugošo nenoteiktību, sarežģītību un neskaidrību. Vadītājiem nav ne mazākās nojausmas, ko gaidīt attiecībā uz veselības aprūpes politiku, finanšu darījumiem, valsts drošību un globālo tirdzniecību - kas ir ļoti svarīgi gan vadītājiem pašiem, gan  darbiniekiem un sadarbības partneriem.”

Nepastāvīgā, neviennozīmīgā un neparedzamā biznesa pasaule pieprasa fleksiblu un jaudīgu līderību. Ko tas nozīmē un

ko nozīmē būt līderim VUCA pasaulē?

Mainīgā un neparedzamā vide, tikai īstermiņā ir biedējošs un sarežģīts elements. Ilgtermiņā tas gluži pretēji – ir brīnišķīgs dzinulis izaugsmei un jaunām, ģeniālām idejām! Tieši vide, kurā viss ierastais nestrādā kā plānots ir ideāla augsne jauniem risinājumiem, uzlabotām biznesa stratēģijām un jaunām sadarbībām.

VUCA teorijai ir izveidota versija 2.0, kura atšifrējas sekojoši:

·       V= vīzija (vision). Šodienas līderim ir jābūt skaidrai vīzijai, kura redz cauri apkārt valdošajam haosam. To mēdz saukt par uzņēmuma iekšējo kompasu, kas vienmēr rāda, kur atrodas ziemeļi. Zināt kāds ir galvenais mērķis, misija un vīzija. Apkārt esošais haoss var manīt veidus, kā to sasniegt, bet tas nedrīkst ietekmēt vīziju tās saknē.

·       U = izpratne (understanding). Līderim jābūt dziļai izpratnei par uzņēmuma un komandas spējām – kā stiprajām tā vājajām pusēm. Īpaši svarīgi šajā kontekstā ir informācijas un viedokļu dažādība, nevis tikai tāda veida informācija, kas apstiprina paša līdera ideju vai skatu punktu. Būtiski ir pavadīt laiku visur, kas skar biznesu – klientu apkalpošanā, noliktavās, pie sadarbības partneriem u.t.t. Redzēt un izprast visu uzņēmumu kā kopumu

·       C = drosme (courage). Tagad vairāk kā jebkad līderim ir jābūt drosmīgam un jāspēj pieņemt pārdroši lēmumi šajā mainīgajā un haotiskajā vidē. Ir jāriskē, reizēm ir jāiet pret straumi. Nedrīkst izlikties, ka nekas nenotiek un palikt pie vecajām vadības metodēm. Vislielākais risks patiesībā ir izvairīties no riska.

·       A = pielāgošanās ( adaptability ). Šis ir tas laiks, kad vairāk kā jebkad līderim jāspēj būt fleksiblam un pielāgoties izmaiņām, kas nepārtraukti notiek kā apkārt, tā uzņēmuma un komandas iekšienē. Izmaiņas ārpusē ietekmē visus iekšpusē. Un šī ietekme, savukārt, veido izmaiņas iekšienē. Ātra pielāgošanās jaunajai situācijai, spēja mainīt stratēģijas un taktikas un mācīties no kļūdām ir ārkārtīgi vērtīga un nepieciešama.

“Ņemot vērā ārējo nestabilitāti, kas mūsdienām ir raksturīga iezīme, uzvarēs uzņēmumu vadītāji, kuri koncentrējas uz savu misiju un vērtībām un, kuriem ir drosme ieviest drosmīgas stratēģijas, pamatojoties uz savām stiprajām pusēm. Tie, kas atsakās no vīzijas vai paliek fiksētā pozīcijā un nespēj pielāgoties, kļūs par zaudētājiem.” Bill George (Harvard Business School un “Discover Your True North” autors)

Kā kļūt par fleksiblu un drosmīgu līderi?

Ir salīdzinoši viegli izprast un pieņemt to, ko saka teorija par VUCA pasauli un līderību tajā. Tomēr ir daudz sarežģītāk to patiešām pieņemt ieviest savā dzīvē, kā vadītājam.

Kā identificēt esmu vai neesmu fleksibls vadītājs? Kur ir robeža, kas nošķir drosmīgus, gļēvus un pārgalvīgus lēmumus? Kā trenēt savas līderības prasmes vidē, kas pieprasa tik daudz enerģijas, laika un darba? Kā būt iedvesmojošam līderim, kad apkārtējās izmaiņas biedē arī pašu un vienas pareizās atbildes nav?

Mūsu pieredzē palīdz improvizācijas principu izmantošana, lai veidotu līderos improvizatora domāšanu. Improvizācijas principus apkopoti izskaidro PLAY! modelis,  ko izveidojis Raymond Van Driel

·       PRESENCE

Klātesamība. Esi klātesošs šajā mirklī. Esi šeit un tagad.

·       LEAP into it

Sper soli, rīkojies! Eksperimentē. Atļauj sev pieļaut kļūdas, lai ātrāk atrastu risinājumus un virzītos uz priekšu. Dari, nevis tikai domā.

·       ADAPTIVENESS

Pielāgošanās. Esi atvērts pret visu, kas notiek apkārt. Ļauj sev un savam ierastajam strādāšanas veidam mainīties.

·       YES, AND

Jā un… Saki Jā jaunajam un negaidītajam, un veido uz dažādām idejām.
Ļauj saviem sadarbības partneriem un komandai izskatīties labi

·       ! Impact

Ietekme. Uzdrīkstēšanās. Esi drosmīgs, aizrautīgs un iesaistīts ar visiem 100 procesā, ko apraksta 4 augstāk minētie punkti.

 

Pielietojamās improvizācijas mācībās un praktiskajos treniņos līderiem un vadītājiem, tiek praksē pilnveidota improvizatora domāšanas prasme, kas palīdz savas zināšanas un stiprās puses veiksmīgi izmantot, lai triumfētu VUCA pasaules izaicinājumos.

Kā Tev šķiet, esi gatavs VUCA pasaulei atbildēt ar spēli (play!) ? :)
[SPIED ŠEIT]

Pievienot komentāru

Email again: